Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ile hep birlikte mücadele edelim!
limiz ve çevresinde uyuşturucu madde bağımlılığı gittikçe tehlikeli boyutlara ulaşan bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalıkla mücadele etmek için devlet kurumları, belediye ve sivil toplum kuruluşları hep birlikte hareket etmelidir.
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı kronik, tekrarlayıcı ve tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır. Bu hastalığa yakalanan kişiler gittikçe artan miktarlarda uyuşturucu madde kullanırlar. Uyuşturucu maddeye ulaşamadıklarında yoksunluk krizi adı verilen bedensel ve ruhsal belirtiler yaşarlar. Bu krizi yaşamamak için kişi yeniden yeniden uyuşturucu madde arayışına girer. Bu kişiler çeşitli yasal sorunlar, aile ilişkilerinde bozulma, sosyal yaşamda düzensizlik yaşamalarına rağmen madde kullanmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Gittikçe sağlıkları ve aile /iş yaşamları bozulan hastalar bir süre sonra madde temin edebilmek için madde satışına aracılık etmeye veya başka türden suçlar işlemeye başlarlar.
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı kronik, tekrarlayıcı ve tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır. Bu hastalık tıpkı Diyabet veya hipertansiyon hastalığı gibi ele alınmalı ve tedavi edilmelidir. Diyabet hastalığı da hastanın sürekli olarak tıbbi bakımını gerektiren, düzenli olarak doktor kontrolünde tutulması gereken bir hastalıktır. Uyuşturucu Madde Bağımlılığı hastaları da düzenli olarak doktor kontrolünde olduklarında, tedavi gördüklerinde uyuşturucu madde kullanmadan yaşayabilirler. Nasıl ki diyabet hastalığı hastanın diyetine ve tedavisine uymadığı zamanlarda hastanın şeker komasına girmesiyle sonuçlanıyorsa, Uyuşturucu Madde Bağımlılığı hastalığı da hastanın yeniden madde kullanmasıyla nüksedebilmektedir. Bu durum hastalığın tedavi edilemez olduğunu değil tekrarlayabileceğini gösterir.
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı hastalığına yakalanmış kişilerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu kişilere toplum ve devlet kurumları uygun tedavi koşullarına ulaşmaları konusunda yardımcı olmalı, tedavilerini sürdürmeleri konusunda yüreklendirmelidir. Bu hastaların dışlanması, toplum dışına itilmesi bu hastalığın devam etmesinden başka bir işe yaramayacak, biz arkamızı döndüğümüzde bu hastalık yok olmayacaktır.
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Toplumun bu hastalıktan korkması önlenmelidir. Bu hastalıkla karşılaşıldığında kişiye nasıl yardımcı olunacağı, hangi tedavi kurumlarına yönlendirileceği konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bu konuda Van Hakkari Tabip Odası önümüzdeki dönemde çalışmalarını yoğunlaştıracaktır.