BASIN AÇIKLAMASI
Yüksekova`da 2 yurttaşın polisler tarafından vurularak katledilmesine ilişkin açıklama

Van Barosu: Polis, 2 yurttaşa ölümcül yerleri hedef alarak ateş etti

Van Barosu ile Van-Hakkari Tabipler Odası, Yüksekova`da 2 yurttaşın polisler tarafından vurularak katledilmesine ilişkin açıklama yaptı. 
VAN  -Açıklamada, otopsi işlemlerine katıldıkları 2 yurttaşın polislerce ölümcül bölgeleri hedef alınarak katledildiğine dikkat çekilerek, yargısız infazlarla ilgili Meclis bünyesinde bağımsız ve tarafsız bir komisyonun kurulması gerektiğini vurgulandı.

Van Barosu ve Van-Hakkari Tabipler Odası, Yüksekova`da HPG`lilere ait mezarların tahrip edilmesine ilişkin yapılan yürüyüş ardından çıkan olaylarda Mehmet Reşit İşbilir ile Veysel İşbilir isimli 2 yurttaşın polisler tarafından katledilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Van Adliyesi`nde bulunan Van Barosu Başkanlık Makamı`nda düzenlenen basın toplantısına çok sayıda avukat ile birlikte Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Çetin Kotan katıldı. Van Barosu Başkan Yardımcı Avukat Murat Koç tarafından okunan basın metninde, İşbilir ailesine başsağlığı dileğinde bulunularak, 2 yurttaşın faillerinin yargı önüne çıkarılması ve soruşturma güvenliği için Hakkari Valisi ile Yüksekova Kaymakamı`nın açığa alınması istendi.

`Polis hedef gözeterek öldürmüştür`

2 yurttaşın öldürülmesi sonrası cenazelerinin getirildiği Van YYÜ Araştırma Hastanesi`nde barolarına bağlı avukatların da hazır bulunduğunu belirten Koç, "Üyelerimiz ve Van-Hakkari Tabipler Odası`na bağlı doktorlar, 2 yurttaşımızın otopsilerinin ulusal ve uluslararası hukuka uygun yapılması için Van Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde girişimlerde bulunarak, otopsi işlemlerine katılmıştır. Yapılan otopsi sonrasında her 2 yurttaşımızın ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak yaşamlarını yitirdiği sonucuna varılmıştır. Polisler her 2 yurttaşımızın vücudundaki ölümcül bölgelerine hedef alarak ateş etmiştir" dedi.

`Önceki olaylarda etkin soruşturma yapılsaydı…`

Yüksekova`da yaşanan bu olayda güvenlik güçlerince silah kullanımının olağanlaştırıldığını belirten Koç, "Yüksekova`daki bu durum yakın tarihi yaşayan bizlere yabancı değildir. Daha önceki Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Yıldırım Ayhan ve Ethem Sarısülük olaylarında etkin soruşturma yapılsaydı bugün Yüksekova olayı yaşanmazdı" dedi.

Yargısız infazlarla ilgili Meclis bünyesinde bağımsız ve tarafsız bir komisyonun kurulması gerektiğini söyleyen Koç, yaşam hakkının herkes için her zaman ve her yerde savunulması gereken bir temel hak olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.  DİHA